Eveniment - Confesiuni

Posted by Ana-Maria Pop 07.03.2016 0 Comment(s) Evenimente,

         Expoziția “Confesiuni”  a grupului de artiști plastici Atelier + , realizată în incinta galeriei Paul Sima a universității clujene a strâns un grup generos de iubitori de artă, profesioniști dar și “curioși” ai temei lansate, o temă pretențioasă pentru o societate postmodernă vlăguită de o abruptă sonoritate personală. Expoziția a cuprins în total 38 de lucrări, incluzând pictură, sculptură și grafică și a surprins ideea unor “autoportrete” , livrând publicului, în ansamblu, construcția unui “chip” viu, real și totodată imaginar, descompus și transcendent al sinelui.  Confesiuni despre figuri – iată un titlu pe care privitorul îl poate da în urma incursiunii sale în această galerie - spațiu privat al artistului.  Lasând la o parte jocul lingvistic pe care acest subtitlu îl angajează, “confesiunile despre figuri” prezintă o intrigă care unește grupul Atelier + și anume confruntarea sau lupta omului cu Omul, Divinitatea. Din această intrigă reiese întreg peisajul vizual, care compune practic “rămășițele” acestei lupte. S-a evitat intitularea expoziției “Autoportrete” tocmai din acest considerent, de a incorpora mai mult decât chipul, Sinele, mai mult decât realitatea, Transcendența, mai mult decât dorința, Sursa.

            Vernisajul expoziției care a avut loc în data de 4 martie s-a bucurat de prezența activă a Prorectorului Universității Babeș Bolyai,  profesorul universitar doctor Radu Catană, care a incitat privitorul la un dialog cu artistul,  susținând și “dirijând “ mesajele artiștilor față de subiect și lucrările realizate. 

            Continuând oarecum în spiritul expoziției “Scara”, grupul Ateleir + a deschis publicului un concurs de comentarii și impresiicare să vizeze o lucrare din expoziție, la alegere,  și care avea ca scop final, pe lângă sporirea comunicării între privitor și artist, oferirea unui tablou persoanei cu cel mai reușit comentariu, comentariu găsit mai aproape de “adevărul” lucrării în cauză. Tabloul scos astfel la licitație a fost un superb peisaj venețian realizat de maestrul Dănilă Incze, o pictură ce evocă calmitatea și echilibrul intern al naturii în trecere. Concursul s-a desfășurat pe aproximativ toată durata expoziției, timp în care juriul a putut strânge 23 de comentarii, surpriza plăcută fiind aceea a unor comentarii care nu făceau referire strict la o anumită lucrare (în acest context participantul fiind descalificat) ci erau exprimări vii, limpezi, ale efectului pe care expoziția “Confesiuni” a avut-o asupra lor. Aceste comentarii au fost totuși apreciate atât de juriu cât și de artiștii grupului Atelier + , cu atât mai mult cu cât ele vorbesc despre reverberația imaginilor ca întreg și dau “coloritul” final al evenimentului. Juriul, format din doamna Velica Boari, fost curator al Muzeului de Artă din Cluj Napoca și Ioana Gavrilovici, subsemnata, a decis căștigătorul concursului de comentarii, acest eveniment având loc în data de 26 martie, în cadrul unei întâlniri la galerie  între participanți și artiști, fiind citate comentariile cele mai bune, exprimate mulțumirile și în final anunțată câștigătoarea, care a fost doamna Gogea Teodora. Parte din aceste comentarii le găsiți pe site  cât și câteva fotografii care “dovedesc” realitățile pe care le-am trăit în aceste 30 de zile de expoziție a confesiunilor artiștilor Atelier +.

OGalerieDeArta Cluj - Eveniment "Confesiuni"OGalerieDeArta Cluj - Eveniment "Confesiuni"OGalerieDeArta Cluj - Eveniment "Confesiuni"OGalerieDeArta Cluj - Eveniment "Confesiuni"OGalerieDeArta Cluj - Eveniment "Confesiuni"OGalerieDeArta Cluj - Eveniment "Confesiuni"OGalerieDeArta Cluj - Eveniment "Confesiuni"OGalerieDeArta Cluj - Eveniment "Confesiuni"

Cele mai reușite comentarii legate de expoziție în general:

Călina Nicușor Valentin: “ Acest vernisaj, al celor 11 artiști a fost nemaipomenit, ținând cont că este foarte greu să pictezi un autoportret, lucrările lor fiind foarte complexe. Căutarea de sine rămâne un exercițiu foarte greu pentru noi. Nu se va sfârși până când nu vom găsi în noi înșine divinitatea supremă. Vă mulțumesc tuturor.” 

Chertes Ovidiu: “Atmosferă ce emană o explozie de sentimente” 

Crăciunesc Cecilia Roxana: “ Omul este opera de artă a lui Dumnezeu care nu este finalizată. Marele Artist a avut-o în sine din eternitate, dar o exprimă și o formează în timp și spațiu. Ah, cum așteaptă omul desăvârșirea și întâlnirea cu Creatorul său! Această așteptare este exprimată prin ceea ce noi, artiștii după Chipul și asemănarea Artistului, cred, ați reușit să o redați...” 

Marian Gabriela Monica: “Ați dărâmat zidurile din jurul nostru, ați renunțat la măști, la haine și ați rămas vulnerabili în fața oamenilor. Ați rămas voi, în esența pură a sentimentelor nealterate de exterior; și v-am văzut, lăsați fiind în diferite ipostaze ale vieții: trecut, prezent și viitor. Ați dovedit curaj și bunătate că ați împărtășit cu noi ceea ce sunteți. Mulțumesc!” 

Căzănescu Diana: “ Mă bucur că am avut ocazia să particip la acest vernisaj. Pentru mine este încă o confirmare că Dumnezeu e viu, El este viața și că tot ceea ce este frumos din noi este din chipul Său, lucru care se oglindește în această expoziție, în aceste creații minunate și în spiritul tuturor artiștilor (“..toate lucrurile au fost făcute prin El..”).”  

Gheorghe Aștileanu: “ Prin gândire putem descoperi în noi lumina- spunea Marin Preda. Dacă existența nu are nici un sens, noi îi găsim unul- ne sugera încrezător Emil Cioran. Artiștii grupului Atelier Plus au încercat să găsească prin operele lor un sens tainic al existenței umane.............. ea însuși între paradisul ceresc și paradisul terestru. Creația artistică a grupului ne confirmă continuitatea vieții spirituale, parafrazând și sintetizând cuvintele apostolului Pavel: 'Dacă dragoste nu e, nimic nu e'. Autoportrele prezente ca o oglindă  a sinelui sunt un dialog existențial între iubire și moarte, o introspecție în sine. Artiștii pictează  cu sufletul, lumină și culoare o lume de vis pentru a o restitui lui Dumnezeu. Cu toată frumusețea și lumina ei esențială, arta este un cântec de iubire ce ne străbate ființa.” 

Timoteiu Mereu: “ ...ne-a fost hărăzit 'conflictul' în paradisul edenic...iar latura plină de speranță este soluția lipită de 'interioarele' noastre... știm că soluționare a conflictului interior se face pe verticală... într-o asemănare cu El, o preschimbare asemenea Lui...” 

Pop Păcurar Remus: “ Am redescoperit o fărâmă de credință, i-am redescoperit pe alții și pe mine însumi, am văzut suferința dar și speranța, am observat trecerea timpului și că nu trebuie să rămânem încremeniți ci să evoluăm și să ne desăvârșim, să respectăm Creatorul și actul creației.” 

Liviu Vlad: “Eunice Gall – ca lucrare deosebită dintre cele de grafică
Petru Leahu – cele distinse dintre picturi după părerea și aprecierea mea.” 

Vezi comentariile legate de lucrari:

 "În mine", autor: Eunice Gall 

"Autoportret ca piron", autor Liviu Mocan

 

Leave a Comment

Loading...
Loading...
Loading...