-
Coșul este gol!
“Sub aparenta unei fapturi blande, echilibrate, Iurie Cojocaru ascunde tumultul unei energii pline de nerv si vitalitate care face din culoare mesagerul unui spirit adanc preocupat de fluxurile incitante ale existentei. Datele naturii imediate s-au convertit treptat intr-un cortegiu de semne si echivalente cromatice, configurand acea impresie de realitate in care predomina senzatia de mister si fabulos. In expresivul ciclu al Copacului, motivul proiectat pe un camp enigmatic de valori tonale estompate isi afirma maretia prin expansiva derulare in spatiu a siluetei, sugerand un gigantism prometeic.
Alteori, obiectele, multe provenind din intervalul eclezial, erau fixate pe suporturi sau in ambiante arhaice. Gratie unei pensulatii fine, marunte, cu pretiozitati de tonuri minerale si enigmatice iluminari astrale, suprafata picturala a capatat un aspect feeric, amintind de duhul broderiilor, al miniaturilor sau frescelor medievale de ortodoxa respiratie.”
Prof. univ. dr. Negoita Laptoiu
Pomul vieţii sau despre arta sculptării în foc
"Dacă într-una dintre cronicile trecute călătoream prin picturile lui Iurie Cojocaru însoţiţi de umbra Cavalerului Trac, de această dată ajungem împreună cu el la capătul drumului său mistic, întruchipat în Pomul Vieţii. În mitologia românească, singuratecul cavaler se opreşte rareori în drumul său. El caută neîncetat Pomul Vieţii pe care stă încolăcit şarpele, în aşteptarea loviturii finale. Noile teme alese de Iurie Cojocaru frâng însă desfăşurarea firului mitologic, adăugându-i un element nou. Pomul vieţii este locuit nu de un şarpe, ci de o pasăre măiastră ale cărei culori umplu crengile adormite.
Pasărea zvâcnind în culori vii, ca o dâră luminoasă în frumuseţea geometrică a tablourilor, te duce cu gândul la cuvintele lui Brâncuşi în momentul în care şi-a putut contempla propria-i operă: Pasărea Măiastră mi-au dezvăluit că este cu putinţă o sculptură a focului.
Izvodită din formă şi culoare, această încercare a sculpturii în foc transpare în pictura lui Iurie Cojocaru cu îndrăzneală şi înţelepciune.
În lucrări ca Arbore, Compoziţie, Copacul clovnului, Peisaj cu arbore, Dialog, metafora pomului vieţii şi a măiestrei care îl locuieşte se întrupează fie în simplitatea imaginilor, fie în forţa culorilor alese de pictor.
Mesajul pe care Iurie Cojocaru ni-l trimite din vechi izvoare şi din căldura inspiraţiei sale este acelaşi:
Am venit să vă aduc bucurie curată. Bucuria – pe care o poţi culege de oriunde şi oricând. Priviţi lucrurile până când o să le vedeţi, până când vi se arată bucuria lor."
Poeta Flavia Teoc