Impresii critice despre artistul Tonea Dănuț

Vernisaj Dănuț Tonea

Grădina cu flori

Fragilitatea și eleganța florilor a rezonat de-a lungul timpului cu sensibilitatea artiștilor, inspirându-i și vrăjindu-i pe aceștia în procesul creației. Florile nu sunt privite de artiști ca un element al frumosului, ele balansează în funcție de context, între simbolic și decorativ.Dar nu vreau să analizăm acum florile, deoarece a vorbi despre fermecul florilor este ca și cum ai diseca muzica, adică a analiza unul dintre acele lucruri de care este mai bine să te bucuri decât să încerci să le întelegi întru totul.

Henri Matisse spunea „Sunt flori peste tot, pentru cine vrea să le vadă.“
„Personaje” principale sau elemente de decor, florile sunt peste tot, cum spunea Matisse. Picturile florale cu semnături celebre continuă să fie unul dintre cele mai populare subiecte de studiu şi categorii de artă ce sunt vândute astăzi în toată lumea.

Făcând o plimbare prin istoria artei românești, am rămas impresionată de măiestria și muzicalitatea anumitor tablouri, în care tema florală se oglindește. Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza si Dumitru Ghiață sunt doar câțiva artiști români preocupați de tematica florală. Cel mai impresionant este Ștefan Luchian. Este artistul ce a descoperit în motivul floral echilibrul compozitional, dar și pe cel sufletesc. Asemenea lui Ștefan Luchian, sufletul artistului, Dănuț Tonea, trebuie să rezoneze cu modelul ca să poată crea, fiecare tablou surprinde o stare, un gând, o trăire...

Florile lui Dănuț Tonea pot fi recunoscute mai curând după jocul lor cromatic, după aroma de culoare ce emană din ele, căci asemenea lui Tonitza, el pictează mai degrabă emoția lui interioară decât făptura lor.
Ca și dovadă că florile sunt pe inima artistului, adesea fondul, vaza și suportul sunt neglijate, deoarece pictorul Dănuț Tonea vrea să ne atragă atenția asupra subiectului central, care este însuflețit și vibrant grație tușelor îndrăznețe și culorilor puternice.
Grădina cu flori a lui Dănuț Tonea este în același timp grădina sa cu gânduri și vise, gândurile cresc la fel de libere precum florile, iar visele la fel de frumoase.
Într-o pastă groasă, așternută în tușe energice, pictorul își pune emoțiile pe pânză, iar acestea se metamorfozează în flori. Iar florile sale ne transmit nouă privitorilor stări și emoții puternice...

Cred că întrebarea care se ridică este: Ce gânduri și stări ne transmite nouă grădina cu flori a lui Dănuț Tonea?
Ei bine...Dacă natura florilor constă în înflorire, timpul petrecut în această grădină cu flori îmi amintește că și eu trebuie să cresc, să înfloresc, să aduc rod...căci ”vine o vreme când riscul de a rămâne închisă într-un boboc este mult mai dureros decât cel de a înflori”

Anais Nin

 

Loading...
Loading...
Loading...