Impresii critice despre artistul <<Mihai Chiselita>>

“Este cunoscut in tara si strainatate, fiind purtatorul unei arte in care marea frumusete se regaseste in lumea culorilor, in libertatea si spontaneitatea gestului plastic, in felul in care unele forme sint separate, in eleganta liniei intrerupta pentru a putea evoca un contur.Aflat intr-o perioada de matura afirmare, pictura lui Mihai Chiselita este in egala masura culoare, gest plastic, simbol si cultura plastica.”

Prof. Univ. Dr. Gheorghe Arion


Drumul dintre chipul uman și fortărețele pe care omul le-a construit, așa cum îl propune Mihai Chiseliță, este cel pe care sufletul îl parcurge prin lume, ca într-un vestit imn de slavă creștin datorat lui Martin Luther: „O cetate întărită e Dumnezeu al nostru”. După chipul și asemănarea Lui, ne regăsim și noi în trăsăturile celorlalți, în locuri și în urmele locuirii pe pământ.

Ovidiu Pecican


Prin subiectele sale, artistul este legat de Europa Centrală și Orientală, de trecutul și de prezentul ei. Pe oameni îi vede nu prin portrete, așadar prin abordări nemijlocite, ci urmărindu-le rezultatele trudei așa cum se obiectivează ele în modificarea peisajului așezărilor lor și în edificiile cele mai diverse. Că este vorba de ambianțe românești sau de moșteniri medievale cu origine străină de ethosul valah, decupajul, privirea care învăluie și dezvăluie totul are un efect stilistic unificator, o amprentă ușor descifrabilă.Pretutindeni în cadre, pământul, cerul și construcțiile sunt ale lui Mihai Chiseliță; ceea ce nu e deloc puțin.

Ovidiu Pecican


Loading...
Loading...
Loading...