Impresii critice despre artistul Eugen Farcaș

"Cu un parcurs imprevizibil, orgolios in meserie si purtand o incapatinare purtata de ideal, Eugen Farcas isi subordoneaza programatic tensiunea spirituala a momentului impezuozitatii gestice prin care realizeaza proiecte indraznete, mereu altele. Primele sale participari la expozitii, inca din timpul studentiei, acuza impactul cu noile realizari post decembriste.
"Corul Puscariasilor", un ulei realizat in 1990, de dimensiuni relativ mari, reda in tonalitati vibrante de rosu si verde, cu accente expresioniste, un cortegiu al dezamagirilor, al sperantelor infirmate, al consternarii. Reactia artistului, nu lipsita de un anumit teribilism contestatar, il apropie de conul de atractie al operei lui Francis Bacon. Urmeaza apoi realizarea in buna traditie patraschiana a unor remarcabile naturi statice si peisaje citadine purtand amprenta vechilor burguri transilvane, cu tuse bogate, incarcate de emotie si energie....
Intre timp s-a simtit atras si de "spatiul indragit" al icoanei, replicile sale sensibile vadind o acuratete tehnica laudabila, ajutand sa iasa de sub inraurirea cosmarului baconian..."

2001, Liviu .G.Ilea


 
Loading...
Loading...
Loading...